Anna Vilalta. Responsable de comunicació
comunicacio@talma.cat
635 014 277
Atenció de 8h a 15h

Perillen 650 llocs de treball de persones amb discapacitat a Lleida arran de l’increment del salari mínim interprofessional

Les entitats que gestionen els 11 centres especials de treball de Lleida han de fer front a un augment de 1,5 milions d’euros anuals més per als seus treballadors amb discapacitat. L’Associació Talma haurà d’assumir 50.000€ no previstos en el pressupost del 2019.

Les entitats d’atenció a persones valoren molt positivament aquest increment, però la falta d’ajudes al llarg dels últims anys no els permet fer front a aquesta despesa imminent.

Les entitats s’adhereixen a les mobilitzacions programades arreu de Catalunya per reclamar solucions efectives a la Generalitat, que s’inicien demà 31 de gener a Lleida.

Onze centres especials de treball de Lleida que ocupem 650 persones amb discapacitat ens trobem al límit del col·lapse econòmic arran de l’increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional (SMI) que va aprovar el govern a finals del desembre passat i que ja s’aplicarà a la nòmina del mes de gener. En concret, l’Associació Talma, que té un total de 118 treballadors, també té 24 persones al Centre Especial de Treball (CET) que cobren el SMI.

Les entitats valoren molt positivament l’augment del salari mínim, però alerten que el govern no ha tingut en compte la delicada situació que viu el sector, amb una congelació d’ajudes des de fa 10 anys que ha derivat en una situació econòmica crítica. Es tracta d’una situació en què l’Associació ha de fer front a l’increment sobtat del SMI en la nòmina dels seus treballadors de manera imprevista.

Concretament, Lleida xifra en 1,5 milions d’euros més l’import que haurem d’incrementar a les nòmines dels treballadors aquest any. Per això, el conjunt d’entitats socials de Lleida, federades a ALLEM, considerem que “l’augment del SMI és una mesura que era necessària, però que ha estat la gota que ha vessat el got de la precària situació financera del sector, que arrossega 10 anys d’ajudes congelades per part de la Generalitat”. Demanem un increment de la inversió en matèria d’ajuts a la producció d’aquests CETS fins que es garanteixi el dret al treball de les persones amb discapacitat amb especials dificultats.

La directora de l’Associació Talma, Rosa Ticó, recorda que els centres no tenim ànim de lucre i la nostra funció és generar ocupació per a persones que no podrien tenir un futur a l’empresa ordinària, atesa la seva discapacitat. “Si puja el salari mínim, els centres especials de treball hem d’incrementar la nostra part de l’aportació i aquest fet ens porta a una situació econòmica insostenible” conclou.

Pla de xoc per fer front al col·lapse

Fins al desembre de 2018 el salari mínim interprofessional era de 735,9 euros. Amb l’increment del SMI la xifra ha passat a ser de 900 euros.

La realitat del sector i de l’Associació Talma és que “no tenim marge per repercutir aquest increment en els preus dels nostres productes, ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació, i per aquest motiu sol·licitem a les administracions un pla de xoc per fer front al col·lapse.

L’increment de la despesa que l’Associació haurà de fer front oscil·la entre al voltant dels 50.000€ i, per aquest motiu, Ticó adverteix que “la situació no només afecta als CETS sinó la repercussió serà global en el conjunt de l’entitat i s’haurà de fer front a reajustaments de totes les despeses i les tarifes. En aquest sentit, l’Associació Talma vetllarà perquè les institucions i les empreses locals comprenguin la situació i s’arribi a un acord favorable per les dues parts, sense rescindir contractes que puguin repercutir a la pèrdua de llocs de treball si l’Associació es queda sense demanda de serveis.

Amb l’objectiu de recollir el màxim d’adhesions, les entitats han redactat un manifest al que recullen adhesions per tal de sensibilitzar l’opinió pública al respecte i sol·licitar l’activació d’un pla de xoc per evitar la desaparició d’aquests centres, fet que significaria l’exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

Comencen les mobilitzacions

Les entitats del territori s’adhereixen a les mobilitzacions programades arreu de Catalunya i inicien una primera acció de reivindicació el dia 31 de gener a Lleida. Aquesta inclou el tancament dels centres especials de treball i dels serveis durant el matí per dur a terme una concentració unitària a Lleida, d’ 11 a 12 del matí, a la Delegació del Govern i els Serveis Territorials d’Economia i Finances a Lleida ciutat. Carrer Lluís Companys, número 1, Lleida (davant de l’Edifici EuroForum).