Història

Talma és fruit d’una evolució i una història de més de 40 anys. És la història d’unes famílies i entitats de Juneda que l’any

1976

APROMI va iniciar la seva activitat en unes sales del Col·legi Religiós de Juneda, però quatre anys després es va construir un edifici propi de tres plantes, a la Plaça Catalunya. Més endavant, aquest edifici seria el primer habitatge de l'entitat.

1985

En aquell temps, 12 infants amb discapacitat intel·lectual van escolaritzar-se a l'escola d'educació especial d'APROMI. Va ser un dels primers serveis que oferíem des de l'Associació. Amb el pas dels anys, el nombre de persones augmentava, i amb elles, sorgia la necessitats d'ampliar el tipus de suports i els espais.

1992

Inaugurem un nou Centre situat a la Ctra. Torregrossa km.10,5. En aquell temps, s'hi ubicava l'Escola, però més endavant hi vam ubicar el Servei de Teràpia Ocupacional, el Centre Especial de Treball i els serveis generals. Comptàvem únicament amb 3 professionals.

1994

Creixem en persones i en serveis. Per això inaugurem la Llar Plaça Catalunya, la primera llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual.

2003

La necessitat de cobrir les necessitats de les persones que ateníem ens va conduir a inaugurar la Llar 11 de Setembre, la segona llar residència, amb l'objectiu d'ampliar les places d'habitatge.
Inaugurem també el Garden d'APROMI Planters, així és com ho anomenàvem. Amb el que s'iniciaven els primers passos del Centre Especial de Treball, com a servei laboral de l'organització.

2005

Creixem en serveis i ens obrim a altres col·lectius. Iniciem els serveis del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de les Garrigues (CDIAP) adreçat a infants menors de 6 anys que presenten algun trastorn en el desenvolupament mental, sensorial o motriu, amb l'objectiu de potenciar un desenvolupament correcte.

2010

Obrim les portes del CRAE les Garrigues (Centre Residencial d'Acció Educativa) a les Borges Blanques, adreçat a infants i joves que, circumstancialment, no poden viure a l'entorn familiar. L'any 2018, el CRAE passa a ubicar-se a Juneda en un edifici de construcció nova i adaptada a les necessitats del recurs.
Ens iniciem en el món de la salut mental com a resposta a una necessitat social present al territori. Creem el Club Social Compàs, un servei d'oci i lleure per millorar la qualitat de vida i la inclusió comunitària de persones amb problemàtica de salut mental. Amb els anys, la salut mental s'ha convertit en una realitat molt destacable a l'Associació, per això Compàs ha entrat en àmbits laborals i d'habitatge, entre altres, a causa de les demandes d'aquest col·lectiu.

2011

El creixement ininterromput d'APROMI va conduir a un canvi de nom a l'organització. Els motius? La diversitat de col·lectius atesos, més enllà de la discapacitat intel·lectual, i els canvis en les metodologies i la manera d'entendre les serveis d'atenció a les persones. Va néixer Talma, que acull suports a les persones i serveis professionals per a empreses i particulars. Talma uneix aquestes dues vessants per treballar en l'atenció integral, sempre amb les persones al centre, i la responsabilitat social i econòmica al territori.

2016

Ampliem les places d'habitatge de persones adultes amb la Llar 9Salts, un llar de 12 places que avança cap a un tipus d'habitatge per a persones molt autònomes i més capacitat d'autogestió. Sorgeixen nous reptes a l'hora de planificar el creixement dels serveis.

2017

Observem que al territori hi ha una necessitat real en l'àmbit formatiu i laboral en casos de persones que han quedat excloses del sistema educatiu ordinari o bé que es troben en situació d'atur de llarga durada. Creem l'Apunt, un servei obert a la comunitat que gestiona projectes de formació, inserció i intermediació laboral per a joves i persones adultes. Primer, obrim un centre a les Borges Blanques, mentre que al 2019 obrin un nou centre a Mollerussa.

2018

Els reptes són cada vegada més evidents i ens cal una planificació estratègica per estructurar i posar ordre al creixement continuat i intens dels últims anys. D'altra banda, volem que Talma sigui una empresa social amb una metodologia d'Atenció Centrada en la Persona compartida entre totes les àrees de suport, una organització de gestió responsable i sostenible en tots els sentits. Neix el marc estratègic Talma 2024: el reflex d'un canvi social per fer realitat la Talma que volem.

2020

Vivim un dels anys més complexos de la nostra història a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. Posem la salut de les persones al capdavant de tot i reestructurem els suports per seguir al seu costat. Els reptes previstos al Marc Estratègic 2024 s'acceleren i apostem per crear uns serveis empresarials més sòlids i sostenibles. Neix la marca TalmaVerd, que aglutina tots els serveis relacionats amb el món de la jardineria, les plantes i l'art floral.

2021

Creem una cooperativa agroalimentària de segon grau, La Xefra, juntament amb les Obagues per donar cabuda a La Lleteria i altres projectes futurs d'iniciativa social i solidària. El canvi de forma jurídica respon a una millor gestió dels recursos, més autonomia i eficiència del projecte en els propers anys.