Anna Vilalta. Responsable de comunicació
comunicacio@talma.cat
635 014 277
Atenció de 8h a 15h

Lleida aconsegueix una protesta multitudinària de totes les entitats socials per defensar els llocs de treball de les persones amb discapacitat

  • S’ha aconseguit reunir a més de 1000 persones de totes les entitats socials de Lleida, entre les quals els 11 centres especials de treball. De Talma hi han assistit unes 80 persones.
  • Aquestes entitats han de fer front a un augment de 1,5 milions d’euros anuals més per als seus treballadors amb discapacitat. L’Associació Talma haurà d’assumir 50.000€ no previstos en el pressupost del 2019.
  • Les entitats valoren molt positivament aquest increment, però la falta d’ajudes al llarg dels últims anys no els permet fer front a aquesta despesa imminent

Les entitat socials de Lleida han aconseguit unir els esforços per la concentració d’avui 31 de gener davant la Delegació del Govern de la Generalitat, concretament els Serveis Territorials d’Economia i Finances. La concentració estava convocada per la Federació ALLEM a les 11 del matí, que aglutina a 17 entitats que atenen a persones amb discapacitat (serveis d’habitatge, centres ocupacionals, centres d’educació especia i Centres Especials de Treball).

La concentració ha estat convocada per denunciar i fer visible la situació de col·lapse que viuen les entitats socials arran de la pujada del Salari Mínim Interprofessional, que per una banda és un èxit, però a la vegada posa en situació d’emergència econòmica a les entitats que generen ocupació als col·lectius amb discapacitat i exclusió social.

En concret, som onze Centres Especials de Treball (CETs) de Lleida que ocupem 650 persones amb discapacitat ens trobem al límit del col·lapse econòmic arran de l’increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional (SMI) que va aprovar el govern a finals del desembre passat i que ja s’aplicarà a la nòmina del mes de gener. En concret, l’Associació Talma, que té un total de 118 treballadors, també té 24 persones al Centre Especial de Treball (CET) que cobren el SMI.

Les entitats valorem molt positivament l’augment del salari mínim, però alerten que el govern no ha tingut en compte la delicada situació que viu el sector, amb una congelació d’ajudes des de fa 10 anys que ha derivat en una situació econòmica crítica. Es tracta d’una situació en què l’Associació ha de fer front a l’increment sobtat del SMI en la nòmina dels seus treballadors de manera imprevista.

Concretament, Lleida xifra en 1,5 milions d’euros més l’import que haurem d’incrementar a les nòmines dels treballadors aquest any. Per això, el conjunt d’entitats socials de Lleida, federades a ALLEM, considerem que “l’augment del SMI és una mesura que era necessària, però que ha estat la gota que ha vessat el got de la precària situació financera del sector, que arrossega 10 anys d’ajudes congelades per part de la Generalitat”. Demanem un increment de la inversió en matèria d’ajuts a la producció d’aquests CETS fins que es garanteixi el dret al treball de les persones amb discapacitat amb especials dificultats.

La directora de l’Associació Talma, Rosa Ticó, recorda que els centres no tenim ànim de lucre i la nostra funció és generar ocupació per a persones que no podrien tenir un futur a l’empresa ordinària, atesa la seva discapacitat. “Si puja el salari mínim, els centres especials de treball hem d’incrementar la nostra part de l’aportació i aquest fet ens porta a una situació econòmica insostenible” conclou.

Pla de xoc per fer front al col·lapse

Fins al desembre de 2018 el salari mínim interprofessional era de 735,9 euros. Amb l’increment del SMI la xifra ha passat a ser de 900 euros.

La realitat del sector i de l’Associació Talma és que “no tenim marge per repercutir aquest increment en els preus dels nostres productes, ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació, i per aquest motiu sol·licitem a les administracions un pla de xoc per fer front al col·lapse.

L’increment de la despesa que l’Associació haurà de fer front oscil·la entre al voltant dels 50.000€ i, per aquest motiu, Ticó adverteix que “la situació no només afecta als CETS sinó la repercussió serà global en el conjunt de l’entitat i s’haurà de fer front a reajustaments de totes les despeses i les tarifes. En aquest sentit, l’Associació Talma vetllarà perquè les institucions i les empreses locals comprenguin la situació i s’arribi a un acord favorable per les dues parts, sense rescindir contractes que puguin repercutir a la pèrdua de llocs de treball si l’Associació es queda sense demanda de serveis.

Amb l’objectiu de recollir el màxim d’adhesions, les entitats han redactat un manifest al que recullen adhesions per tal de sensibilitzar l’opinió pública al respecte i sol·licitar l’activació d’un pla de xoc per evitar la desaparició d’aquests centres, fet que significaria l’exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

Mobilitzacions i primeres reaccions insuficients.

Després de realitzar contactes amb el Govern, partits polítics i pressions a través de les xarxes socials, la setmana passada el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, anunciava una partida extraordinària de 7,5 milions d’euros extres per subvencionar els Centres Especials de Treball. Davant aquests fet, les entitats socials tenim una posició molt clara: “malgrat que s’ha venut com una solució als mitjans de comunicació i que la resta ho ha de posar el govern espanyol, aquest import és menys del 10% necessari per fer front a la pujada del 22% que comporta aquest augment de l’SMI. Continuem en una situació crítica i algú ens ha de donar una solució. Portem massa temps oblidats”.

La concentració d’avui a Lleida s’afegeix a la resta de mobilitzacions que hi ha hagut arreu del territori català convocades per la Federació AEES DINCAT que agrupa a tots els Centres Especials de Catalunya. Es preveu que les entitats es continuïn mobilitzant fins que no s’aconsegueixi una resposta per part del Govern que doni resposta a la crítica situació dels centres.