Anna Vilalta. Responsable de comunicació
comunicacio@talma.cat
635 014 277
Atenció de 8h a 15h

L’estigma per raons de salut mental encara és molt present a la comarca

És la conclusió extreta després del primer cicle de xerrades adreçades a famílies amb persones amb alguna problemàtica de salut mental. Tot i que no és la primera coordinació de treball que es fa entre el recurs de salut mental Compàs i les famílies, sí que és la primera vegada que es fa un cicle de xerrades orientat únicament a aquest col·lectiu

L’Espai Macià de les Borges Blanques ha estat el punt de trobada del cicle de xerrades que s’ha impulsat des de Compàs, el Servei d’atenció i suport a la salut mental de Talma. La proposta consistia en tres xerrades que posaven sobre la taula tres punts d’interès per a familiars de persones amb trastorn mental. Segons l’equip de professionals del servei, Mariona Jové i Núria Capell “les sessions van ser satisfactòries pel que fa a contingut i utilitat. “Tot i això, s’ha comprovat que, avui dia, la salut mental és un tema desconegut i que encara genera prejudicis i discriminació per part de la societat de la comarca. Això fa que les accions d’aquest sector siguin lentes però a la vegada constants, malgrat la falta d’implicació del territori.” conclouen.

La primera xerrada va donar a conèixer la xarxa de recursos en salut mental de la demarcació de Lleida. La segona va tractar l’impacte de la salut mental en les famílies i la tercera tenia l’objectiu d’exposar el treball de l’associació de familiars Salut Mental Ondara Sió i donar a conèixer el funcionament de l’agrupament de familiars de persones amb trastorn mental de la comarca de de l’Urgell i la Segarra formada l’any 2006.

Segons les estadístiques de l’IDESCAT, hi ha 188 persones amb un grau reconegut de discapacitat derivada de salut mental a la comarca i això vol dir que, darrere, també hi ha 188 famílies que necessiten suport i orientació en aquest sentit. D’aquí en deriva la idea de realitzar un cicle de xerrades adreçades a aquest col·lectiu. Segons l’equip tècnic del servei, “l’important per aquestes famílies és entendre què és la salut mental, com s’ha d’actuar i què és el millor per a la convivència a casa”.

El suport i la orientació a les famílies és un dels serveis que s’ofereixen des de Compàs, el Servei d’atenció i suport a la salut mental de Talma. Es tracta d’un espai d’acollida, consulta i orientació als familiars.