Anna Vilalta. Responsable de comunicació
comunicacio@talma.cat
635 014 277
Atenció de 8h a 15h

Noves Oportunitats és un dels projectes premiats al Most Youth Friendly European Region per la implementació del programa Garantia Juvenil

Es tracta del Premi Especial de l’Assemblea de les Regions d’Europa i ha estat atorgat a Catalunya pels projectes Singular i Noves Oportunitats. D’aquest últim,  Talma és una de les entitats que l’ofereix a nivell de tota Catalunya i es gestiona a través d’UTEs d’entitats socials i empreses del món de la formació

La vuitena edició del Most Youth Friendly European Region (MYFER) atorga a Catalunya el Premi Especial per la implementació del Programa de Garantia Juvenil a través de dos projectes: Noves Oportunitats i Singular. Tots dos son programes del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dissenyats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Talma va ser una de les entitats socials que va apostar per oferir un servei d’orientació i inserció laboral als joves de la comarca de les Garrigues de 16 a 21 anys amb un nivell baix d’estudis, sense experiència laboral i exclosos del sistema educatiu. Per aquest motiu va entrar dins la Unió Temporal d’Empreses Noves Oportunitats Lleida juntament amb altres entitats socials, centres formatius i empreses d’inserció com Alba (Tàrrega), Ilersis (Lleida), Sant Joan de Déu (Almacelles), Centre Tècnic Ilerdense, Reintegra, Inlingua Lleida, , Acser, Ilersis, Prosec i  New School II.

Els premis atorgats per MYFER posen de relleu les iniciatives, projectes, estratègies, polítiques, experiències pilot que tinguin com a objectiu millorar la situació dels joves a Europa a través de l’educació, l’ocupació, la mobilitat, el medi ambient, o la inclusió de les minories amb risc social. Els dos projectes catalans han aconseguit el guardó d’entre totes les candidatures presentades per diverses regions de Noruega, Àustria, Itàlia, Romania, Turquia, Suïssa i Sèrbia.

Per la seva part, el projecte Singulars fomenta la creació del treball en xarxa amb entitats socials així com permet tirar endavant iniciatives de caràcter específic del territori on s’hi desenvolupen tenint molt en compte el col·lectiu i el sector econòmic de la zona per a joves menors de 25 anys.

Tots dos projectes formen part del programa Garantia Juvenil de la Unió Europea contra l’atur juvenil dotat amb 6.000 milions d’euros. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.

Els serveis oferts als joves es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.

Fins ara, més de 72.500 joves s’han inscrit a Catalunya a la Garantia Juvenil, dels que prop de 49.000 han participat en alguna actuació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.