Anna Vilalta. Responsable de comunicació
comunicacio@talma.cat
635 014 277
Atenció de 8h a 15h

Persones de Talma utilitzen la música com a teràpia gràcies al projecte Apropa Cultura i l’Orquestra Julià Carbonell

Es tracta d’una iniciativa que pretén posar la musicoteràpia a l’abast de les persones amb un grau de discapacitat intel·lectual elevat o persones amb Alzheimer

Les persones de Talma realitzaran un total de 3 tallers a l’any en els que poden fer us dels instruments de l’Orquestra Julià Carbonell i treballar aspectes com la mobilitat, el record, la interacció i l’escolta, entre altres.

Les persones amb una discapacitat intel·lectual elevada sovint tenen dificultats per seguir les activitats culturals i lúdiques que s’ofereixen al llarg de tot l’any. És per això que, gràcies a iniciatives com la que han posat en marxa Apropa Cultura i l’Orquestra Julià Carbonell ha permès que persones del Servei de Teràpia Ocupacional de Talma tinguin accés a una activitat adaptada i útil per a les seves necessitats i particularitats.

Els tallers consisteixen en tocar instruments propis d’una orquestra simfònica sota les directrius d’una persona especialitzada en la teràpia musical, de manera que les persones poden experimentar i treballar aspectes vitals que, en altres tallers, els és complicat.
Sara Serrano, psicopedagoga del Servei de Teràpia Ocupacional de Talma explica que “a través d’aquest projecte, persones que normalment no interactuen amb els companys i es mostren poc motivats han connectat amb la música i fins i tot han mostrat emocions que habitualment no mostren”.

D’altra banda, l’experiència permet que aquestes persones puguin trencar la seva rutina al Centre de Teràpia Ocupacional i s’integrin dins d’un espai nou.
L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va néixer l’any 2002 com a eina cultural al servei de tot el territori i amb un objectiu ben clar: facilitar l’accés a la música simfònica i de cambra a tots els ciutadans sense excepció. S’han desplaçat de manera habitual per tots els indrets del territori, escoles, hospitals, casals de gent gran i presons tot trencant barreres i limitacions en el camí de fer de la música un dret accessible a tota la ciutadania. Apropa Cultura, per la seva part, és un programa format per 19 ajuntament de Catalunya i un total de 90 equipaments culturals públics que ofereixen un mínim del 2% de la programació cultural a les entitats socials a un preu de 3%.